Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

Drie keer raden om welke reden de Pontiac Trans Sport werd ontwikkeld. Juist, General Motors wilde de Chrysler Voyager gaan bekampen. Tot eind jaren '80 was GM namelijk goed in het verkopen van minivans, zoals de GMC Astro. Omdat deze meestal gebouwd werden op het chassis van een pick up, waren ze een maatje te groot voor Chryslers compleet nieuwe Voyager-concept.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

Mijn beste herinnering aan de Trans Sport dateert uit 1993, toen de wagen door Noordkaap werd gebruikt voor de hoes van hun single "Het zou niet mogen zijn". De wagen stond volledig in profiel afgebeeld waarbij de originele opbouw, met enkel één volledig metalen stijl tussen de ruiten direct opviel.

De concept car die vooraf ging aan de Trans Sport ging echter nog een stapje verder. In 1986 stelde GM een ruimtewagen voor waarbij de achterste portieren het schernier bovenaan kregen. Zo creerden ze een Gullwing-deur en tegelijk een immense instapopening voor de inzittenden. Toch leek de wagen erg vloeiend vanwege zijn lage dakhoogte. De voorruit zelf boog zich over de passagiersruimte als was het een helicopter compartiment. De A-stijlen werden achter de ruit verborgen, zodat één groot geheel werd waargenomen tot aan de B-stijlen. De achterlichten kregen kleurindicaties; rood voor stoppen, oranje voor afremmen, en helder als backup.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

Binnenin de concept car plaatste men een Cathode Ray Tube waarin de instrumenten vervat zaten. Een scanner, die de afstand tot het achteropkomende verkeer mat, verving de achteruitkijkspiegel. De bediening van de elektronische versnellingsbak bevond zich in de armsteun. Onder de kap bevond zich dan weer een niet-productierijpe 2.9 V6 met 235 pk.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

Tegenover het stukje hierboven lijkt de productieversie van de Trans Sport maar slappe koffie. Toch werden een aantal kenmerken uit de concept car overgenomen. Dat paste mooi in het idee van Pontiac om weer productiewagens te gaan bouwen die erg dicht bij hun aparte concept cars lagen.Toch was het nog steeds een erg aparte en futuristisch ogende wagen en laat dat misschien net zijn wat de wagen minder interessant maakte voor de klant. Hij kreeg een space frame-chassis en een aantal niet-dragende onderdelen werden uit composietmaterialen opgebouwd.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

De motor van dienst werd een 2.3 benzinemotor bij ons en een 3.1 (120 pk), 3.4 of 3.8 (170 pk) (allen in V6-vorm) voor de USA. In de USA was hij beschikbaar als Chevrolet Lumina, Oldsmobile Silhouette en Pontiac Trans Sport. De wagen werd als dynamische minivan gepromoot, waar concurrent Chrysler de Voyager meer als volumestouwer in de etalage zette. In Europa was de markt happiger op een iets dynamischer gevormde monovolumer omdat Renault met de Espace het pad al geëffend had.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

De Trans Sport werd in de USA ook als GT aangeboden, daar kreeg hij de 3.8 V6 motor als standaardmotorisatie. De Trans Sport SE onderscheidde zich dan weer van een gewone Trans Sport vanwege een monochroom gelakte carrosserie, waar de gewone variant tweekleurig was.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

In 1994 werd een facelift uitgevoerd, waarbij de scherpe neus 76 mm verloor en een pak stomper werd. De futuristische look werd daarmee de grond in geboord, al leek de Amerikaanse klant dit wel te smaken. Op dat moment werd ook een elektrisch openglijdende achterdeur als optie beschikbaar.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

In 1997 bedacht General Motors een tweede generatie voor de Trans Sport. De eerdere voornemens om een dynamische minivan aan te bieden werden overboord gekieperd. In de plaats kwam een volumewagen die meer leek op zijn concurrent, de Chrysler Voyager. De crash tests voor deze wagen waren erg negatief, omdat bij een botssnelheid van 64 km/u ernstige schade werd vastgesteld.

In Europa werd hij ook weer ingevoerd, zij het dan als Chevrolet Trans Sport (om nog maar even een wissel in merknamen te gebruiken). De wagen werd in twee lengtes gebouwd, de korte variant was hier bekend als Opel Sintra.

Vergeten auto #48: Pontiac Trans Sport

Die wagen werd voor Opel geen succes, vanwege zijn te grote motorisatie. Ook de introductie van een (fiscaal onvriendelijke) diesel bracht geen soelaas. Om je een idee te geven, de productie van de Trans Sport en Sintra voor Europa werd stopgezet in 2005 en het duurde nog tot 2007 alvorens de opgebouwde stock uitverkocht was. Qua betrouwbaarheid viel deze wagen ook tegen, de Sintra behaalde in een JD Power-onderzoek naar klantentevredenheid de 182e plaats op 182 deelnemers, voor wagens gekocht tussen augustus 1998 en augustus 1999. En daarmee gebruiken we een erg negatieve noot om een artikel over een in oorsprong futuristische wagen te beëindigen.

Cynisch is dan ook onderstaand filmpje uit 1991 waarin de Trans Sport van de eerste generatie door JD Power op de eerste plaats gezet wordt...

Auteur: Sven
Reacties: 7 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Mesoerrie 11:00
afbeelding van Mesoerrie

Idd compleet vergeten auto :D
Toen ik nog naar de lagere school ging had iemand z'n moeder zo'n bak. Bordeauxrood op LPG. Heeft best lang rondgereden!

En nooit geweten dat die Sintra eigenlijk een vermomde Trans Sport van de 2e generatie was.

Yvesw 12:39
afbeelding van Yvesw

Krijg nog elke keer koude rillingen als ik dat ding zie...
Ik herinner hem mij dan ook uit mijn jeugd met een two-tone lak waarvan de bovenste kleur een afschuwelijk groen was. Ik kan me zelfs al niet meer herinneren waar ik hem altijd zag :p Denk dat mijn geest dit gewoon verdrongen heeft :)

Marino 12:43
afbeelding van Marino

Heeft de toenmalige wegpolitie van de rijkswacht niet ooit gereden met de trage Transports?

CedrickW. 13:23
afbeelding van CedrickW.

Inderdaad, die reden indertijd met Tran Sports.

http://farm3.static.flickr.com/2115/2386023816_9b0fe96e59.jpg

MichelAngelo 11:29
afbeelding van MichelAngelo

en alweer een juweeltje van eer artikel/reportage... toch altijd immens leuk voor autoliefhebbers om op zo'n manier de geschiedenis van bepaalde wagens te leren kennen en tegelijk te ontdekken wat er zich op dit gebied in het verleden afspeelde, met de soms grappige prototypes tot gevolg...
echt een pluim voor de bedenker(s) van deze rubriek 'vergeten auto', dit vult een gat dat velen al een hele tijd zochten.

MichelAngelo 11:30
afbeelding van MichelAngelo

@ Cedrick: hahah! mja, die manne zagen der écht """stoer""" uit met hun Trans Sport doos! :-p

Niels 17:09
afbeelding van Niels

Een heerlijke auto waar Chevrolet echt iets bijzonders van heeft weten te maken. Het rood van op een van de foto's staat heb goed vind ik. De two-tone zou ook niet direct mijn keuze zijn.

Dat stuur van de conceptcar met vaste kern (wat Citroen 20 jaar later pas kon toepassen in een productie auto en nu helaas alweer heeft geschrapt) met een compleet toetsenbord aan knoppen erop is ook wel speciaal.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws