Vergeten Auto #50: Audi Duo

Vergeten Auto #50: Audi Duo

Hybride is de voorbije jaren een gekend woord geworden voor wie graag groen uit de hoek wil komen. Toch werd de eerste hybride al een hele poos geleden op de markt gebracht. Het mag voor sommigen een verrassing zijn maar Audi was destijds een pionier op het vlak de hybride aandrijving. In 1989 toonde het Duitse merk de Audi Duo.

Vergeten Auto #50: Audi Duo

De Duo was een concept gebaseerd op de Audi 100 C3 (Typ 44), die in 1983 gelanceerd werd. Om de toen nieuwe breakvorm wat in de verf te zetten werd de Avant-versie gekozen om te pronken met de hybride technologie. Die technologie verschilt niet veel van diegene die we vandaag kennen. Onder de kap een 2.3 vijfciilinder benzinemotor (100 kW / 136 pk) zoals je ze in andere Audi's van die tijd terugvindt. Deze werd bijgestaan door een 60 kilogram zware elektromotor (9,3 kW). Die elektromotor was handmatig in te schakelen door middel van een knop in het dashboard. Dat kon enkel bij volledige stilstand en intrappen van het rempedaal. Tot een snelheid van 25 km/u kon je volledig elektrisch rijden, eens boven die snelheid wordt de benzinemotor ingeschakeld en de elektromotor uitgezet.

Vergeten Auto #50: Audi Duo

De radius van de Audi Duo op basis van de Audi 100 was 80 km in elektrische modus, met daarnaast natuurlijk nog de volledige benzinetank voor de verbrandingsmotor. De omvang van de batterijen viel goed mee, de ingenieurs plaatsten ze in de uitsparing voor het reservewiel. Opladen van de accu's duurde tussen de één en acht uur, afhankelijk van de gekozen oplaadvorm. Door het extra gewicht van de accu op de achterwielen zag men zich genoodzaakt om de schokdempers, veren en remmen aan te passen.

Vergeten Auto #50: Audi Duo

Een tweede versie van de Audi Duo (op basis van de Audi 100 C4 Avant) kreeg de aandrijving van de elektromotor op de achterwielen. Daarmee on deze wagen van Quattro-aandrijving genieten, zonder dat men daarvoor gebruik moest maken van een dure aandrijflijn. De motor was ditmaal een tweeliter viercilinder, voorzien van 115 pk. De elektromotor was goed voor 21 kW (29 pk). In zuiver elektrische mode kon een snelheid van 65 km/u gehaald worden. De radius bleef gelijk, 80 km.

Vergeten Auto #50: Audi Duo

Audi was niet enkel pionier op vlak van hybride concepten, een aantal jaren later zorgden ze nogmaals voor een dubbele primeur. In 1997 werd de derde versie van de Audi Duo werd namelijk gebaseerd op de A4 B5 Avant met 1.9 TDI dieselmotor (90 pk). De radius bedroeg 50 km, elektrisch haalde hij 80 km/u, met dieselpower reed hij aximaal 170 km/u. Een diesel-hybride is ook nu nog niet helemaal ingeburgerd, Audi zorgde er wel voor dat de wagen in serieproductie werd genomen, zij het een vrij kleine reeks. Audi produceerde 60 exemplaren, die vrijwel allemaal als leasingwagens werden gebruikt. De dieselmotor werd bijgestaan door een elektromotor van 21 kW. De accu kon worden opgeladen tijdens het rijden of aan het stopcontact. Het hoge gewicht van de accu zorgde er echter voor dat de wagen nauwelijks zuiniger was dan een standaard 1.9 TDI.

Vergeten Auto #50: Audi Duo

De Audi A4 Duo werd naderhand weer afgevoerd omdat de vraag naar hybride wagens uitbleef. Het duurde nog tot dit jaar (2011) vooraleer Audi opnieuw een hybride voertuig in het gamma kreeg.

Vergeten Auto #50: Audi Duo

Wie graag wat meer info over de diesel-hybride heeft, kan terecht op de website van het Nederlands Energie Research centrum. Zij publiceerden een (lijvig) verslag van een zes maanden durend onderzoek rond de Audi Duo III. Naast bovenstaande conclusies vind je er ook technische specificaties en uitstoottabellen terug.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Mesoerrie 10:55
afbeelding van Mesoerrie

Mja eigenlijk waren het zelfs een Belg en een Nederlander die al een hybride ontwikkeld hadden, en dat in begin 1900! Maar goed, Audi was enkele decennia terug blijkbaar innovatief bezig. Ik had alleszins nog nooit gehoord van die Audi 100 hybride.

Weer iets bijgeleerd zie :p

Ponrow 11:42
afbeelding van Ponrow

Leuk om te weten, maar zijn de verbruikscijfers eigenlijk bekend? want echt zuiniger lijkt dit toch niet.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws