Rijtest + video: BMW 840d xDrive Coupé (2019)

BMW 8 Reeks Rijtest video 840d 2019

In tijden waar SUV's als onkruid door het autolandschap woekeren besluit BMW de tweede iteratie van de 8 Reeks te lanceren. Geen nieuw luxebroertje van de 7 Reeks, wel de opvolger van de 6 Reeks. Ingewikkeld? Geen nood, wij gaan op pad met de 840d om je wegwijs te maken.

BMW houdt van haar verleden. Dat laten ze meermaals per jaar merken door verjaardagsedities uit te brengen van bestaande modellen. Deze 8 Reeks is in essentie ook een knipoog naar het verleden. Want in 1991 werd de 6 Reeks coupé ingewisseld voor, jawel, de 8 Reeks. Nu, 28 jaar (!) later, doet BMW dat trucje nog eens over.

F*ck de X2

En wat een trucje is het geworden. Want eerlijk is eerlijk, deze 8 doet nekken draaien op de straat. Met zijn sierlijke lijnen, stevige luchtsleuven en gigantische uitlaten. Nu, dat oranje kleurtje helpt ook natuurlijk. Respect voor de eigenaars die deze Sunset Orange aanvinken op de optielijst.

Het straffe is dan ook dat je door zijn lijnenspel zou denken dat deze 8 Reeks minstens 2 rijhuizen lang is. In realiteit is hij echter 4 centimeter korter dan de 6 Reeks Coupé die hij vervangt. En zo zie je maar hoe designers kunnen spelen met vormen om dimensies te creëren. We steken onze hand er dan ook voor in het vuur; niet de X2, wel deze 8 Reeks is de mooiste BMW in jaren.

2+2 is euhm twee?

Kanttekening die we daar meteen bij moeten maken? Waar je in een X2 nog vier personen kwijt geraakt is dat hier onbegonnen werk. Ook al spreekt BMW van een 2+2. Hou het dus maar op een tweezitter. Want achteraan kruipt je liever niet.

BMW 8 Reeks Rijtest video 840d 2019

Het resultaat is natuurlijk dat je vooral vooraan zal zitten. In een sportief gelijnde cockpit met BMW's gekende opbouw van dashboard. Nee serieus, stap uit een 3 Reeks, 5 Reeks of X5 in deze 8 Reeks en je zal je meteen thuis voelen. Met een digitale warboel pal voor je neus. Toch maar even bij de concurrenten kijken, BMW? Verder ontdek je ook een fraai infotainmentscherm centraal en een knoppenwinkel op de middentunnel.

Duivelsstof

Onder de langgerekte motorkap initieel twee motoren. Een knoert van een V8 turbobenzine voor de M850i en een zes-in-lijn diesel voor de 840d. Jawel, diesel! 320 pk en 680 Nm weet dat blok naar de vier wielen te braken. Waardoor je binnen de 5 seconden de honderd weet aan te tikken dankzij die vierwielaandrijving en de heerlijke 8-trapsautomaat van ZF.

BMW 8 Reeks Rijtest video 840d 2019

Eenmaal op snelheid valt op hoe goed BMW is in het verbergen van proporties. Deze 840d voelt een stuk snediger aan dan zijn gewicht en dimensies op papier aangeven. De achtertrein met sturing helpt natuurlijk ook een 'end. Daardoor is de 8 op hoge snelheden heel neutraal en is hij ridicuul wendbaar op lage snelheden.

GT met hard kantje

Alleen, is deze 8 Reeks in BMW's queeste naar sportiviteit wat... oncomfortabel. Op hoge - Duitse - snelheden zijn rol- en windgeluiden aanwezig en het stuur blijft elke steentje en putje op en in de weg doorsturen naar je vingertoppen. Perfect voor een sportwagen, bij een GT wil je net iets meer afgesloten zijn van de buitenwereld.

BMW 8 Reeks Rijtest video 840d 2019

Te meer omdat, laat ons eerlijk zijn, de diesel voorin vooral lange-afstandsreizen in alle comfort predikt. We begrijpen dus dat zo'n M850i en de op til staande M8 over een vrij harde ophanging mag beschikken... maar de dieselversie?!

Pomp? Welke pomp?

Al hebben we ook nog goede woorden klaarliggen voor deze 840d xDrive. Het verbruik bijvoorbeeld. In Duitsland aan - waar legaal - snelheden van 160 à 180 km/u nipt de 3-liter zes-in-lijn voorin amper 6,2 l/100 km. Waanzinnig! Eenmaal terug op Belgische bodem in stedelijk verkeer stijgt dat getal amper naar 6,5 l/100 km. Voor een auto van deze proporties en met niet malse prestaties is dat indrukwekkend.

BMW 8 Reeks Rijtest video 840d 2019

Om maar het punt te maken dat een diesel thuis hoort in coupés van deze grootteorde. Zo geraak je met een volle tank ruwweg 1.000 km ver. En het laatste dat je wil doen op roadtrip is om de 200 km moeten tanken. Het past dus in het GT-karakter van deze 8 Reeks. Wederom spijtig dat ze het onderstel voor de diesel niet net iets zachter trokken.

Duitse prijzenslag

Vinden we ook spijtig; de prijs. Oké, Duitsers zijn de facto dure vogels maar BMW hanteert een zeer rare prijszetting. Puur qua dimensies moet deze 8 Reeks het opnemen tegenover een pakweg Mercedes E-Klasse Coupé. Een auto die met een net iets straffere V6 (E 450 d met 340 pk) start aan 71.000 euro. Vanafprijs voor deze 840d? 102.000 euro.

BMW 8 Reeks Rijtest video 840d 2019

Een prijs waar je vervaarlijk dicht mee komt bij de heer en meester van dit segment, de Mercedes S-Klasse Coupé. Heb je dan toch +100.000 euro stuk te slaan op een luxecoupé, dan zien we niet in waarom je net wat dieper in je eindeloze buidel tast voor die rakker met de ster. Of je moet per se een dieselcoupé willen natuurlijk...

Conclusie

De 8 Reeks met dieselmotor lijkt wat last te hebben van zijn dualiteit. De dieselmotor is ideaal om lange afstanden te malen maar het onderstel nodig daar niet voor uit. De looks zijn buitengewoon heerlijk voor BMW... maar je betaalt er vlot 30.000 euro meer voor dan bij de concurrentie. Het resultaat? Misschien dan toch maar voor die M850i gaan?

BMW 8 Reeks Rijtest video 840d 2019

Specificaties

Motor

3.0 turbodiesel, i6

Vermogen

320pk

Koppel

680 Nm

Overbrenging

8-trapsautomaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 805 kg

Topsnelheid

250 km/u

Prijs basismodel

€ 102 000.00

0 tot 100 km/u

4.90 sec

Gemiddeld testverbruik

6.50 L/100km

Max. kofferinhoud

420 L

CO2-uitstoot

160 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie