Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

Nissan trekt steeds meer de NISMO-kaart om haar modellen sportiever uit de hoek te laten komen. De Juke had zijn NISMO-variant al, maar die moet wijken voor deze nieuwe Juke NISMO RS.

De NISMO RS is de sportiefste variant van de opvallend goed verkopende Nissan Juke. De kleine crossover weet dankzij zijn aparte verschijning, kwaliteit en goede afwerking verrassend veel harten te veroveren. We geven het graag toe, wij hadden er ons hand destijds niet voor in het vuur gestoken. Maar Nissan en crossovers, er is iets mee. Getuige ook de Qashqai en X-Trail.

Subliem soppen

Als basis voor de Juke NISMO RS dient een 1.6 liter benzinemotor die Nissan opvoerde tot 218 pk, de Japanners deden dat dankzij een nieuw uitlaatsysteem en nieuw motormanagement. Geen rocket science dus.

Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

Het blok is gekoppeld aan een manuele zesbak. Die versnellingsbak is enkel beschikbaar bij de voorwielaangedreven variant. Nissan heeft hem ook met vierwielaandrijving, al komt die er dan altijd met een automaat. En omdat ze in hothatch-land liever zelf in de pot roeren, hebben wij ook de manuele versie aan de tand gevoeld - want dit wordt zonder twijfel de meest gekochte configuratie. Een versnellingsbak die zich kort en snel laat bedienen, de zware koppeling staat in contrast met gevoeligere rempedaal.

Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

Dat onze Juke voorwielaandrijving heeft laat zich heel snel en heel duidelijk voelen. Het blok laat zijn volle koppel van 280 Nm pas los tussen 3.600 en 4.800 toeren, daardoor moet je snel hoog in de toeren gaan maar voel je ook dat de voorwielen al eens nerveus durven reageren. Sneller optrekken gaat dus steeds gepaard met het erg goed vasthouden van je stuur - los van het feit dat je dat altijd moet doen, hier is het een extreme.

Hoge toeren

Je krijgt het gevoel dat de Juke het maximum aan vermogen meekreeg voor het huidige chassis. Elke pk of Nm extra had te veel geweest, het is nu bijna op het randje. Alsof ze nog meer uit de motor zouden krijgen, maar weten dat het chassis dat niet zou kunnen volgen. Als Autofan heb je liever het tegenovergestelde.

Waar we dan weer wel van hielden, is het hoogtoerig karakter van de Nismo RS. Tot 7.000 toeren in dezelfde versnelling blijven hangen om dan snel naar de eerstvolgende versnelling te schakelen. Nog is beter is dat sportief rijgedrag niet wordt afgestraft aan de pomp, met een aanvaardbare 9 liter per 100 kilometer.

Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

Buigbare opsmuk

Een Juke ziet er sowieso al wat opzichtig uit, deze NISMO-kuur maakt hem er niet bepaald subtieler op. Grijze carbon like elementen met rode accenten moeten het koetswerk wat sportiever maken. Kijk naar de nieuwe lip vooraan, sideskirts langszij, bumper achteraan en de rode zijspiegelbehuizing. Louter opsmuk, want de kwaliteit van de zijschorten bijvoorbeeld kan je wat discutabel noemen, het buigt allemaal wat te snel door en voelt goedkoop aan. De knoert van de uitlaat zorgt voor een leuke brom. Jammer genoeg is die brom vooral voor mensen rondom de wagen, als bestuurder heb je er weinig aan en lijk je met een stofzuiger rond te rijden.

Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

Ook binnenin trekken ze de grijze tinten door, in contrast met de rode accenten. Deze NISMO RS krijgt Recaro kuipzetels. Ze zitten heerlijk, maar de zijdelingse steun maakt in- en uitstap moeilijk. Wij vrezen vooral dat ze daardoor erg snel gaan afslijten. De afwerking is in plastiek met carbon-motief. Links en rechts vind je wat Nismo badges. Het beste binnenin is de alcantara afwerking, zoals aan het stuur bijvoorbeeld - dat echt heel goed in de handen ligt.

Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

(G)een Hothatch

Goedkoop is zo'n NISMO behandeling niet. Deze NISMO RS kost je 27.695 euro, met wat opties kom je op 30.000 euro. Voor dat geld heb je ruimte die je in geen andere hothatch terugvindt, want de achterbank en koffer zijn prima. Al kunnen we de Juke op het einde van de rit moeilijk een Hot Hatch noemen. Daarvoor zit je te hoog, heb je iets te veel bodyroll en voelt het gewoon allemaal net niet zo aan.

Rijtest: Nissan Juke Nismo RS

Conclusie

Het bestaan van de Juke Nismo RS blijft ons een klein vraagteken. De Nissan Juke verkoopt prima, maar niemand van dat doelpubliek lijkt ons een potentiële klant voor een NISMO RS. Iemand die een NISMO-model wil zal aangenaam verrast worden, maar zal zich op termijn tekort gedaan voelen.

Al bij al dus een wagen waarvan we positief verrast waren, maar waarvan we de toekomst nog niet duidelijk zien. Al staken we voor de standaard Juke onze handen destijds ook niet in het vuur, misschien hebben we het hier opnieuw bij het foute eind.

Specificaties

Motor

1.6 turbo benzinemotor, vier-in-lijn

Vermogen

218pk

Koppel

240 Nm

Overbrenging

manuele zesbak

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 225 kg

Topsnelheid

215 km/u

Prijs basismodel

€ 27 695.00

0 tot 100 km/u

7.80 sec

Gemiddeld testverbruik

9.00 L/100km

Min. kofferinhoud

354 L

Max. kofferinhoud

1 189 L

CO2-uitstoot

159 g/km

BIV

€ 501.00

Rijtaks

€ 268.00

Auteur: Pieter A.
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws