Rijtest: Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 100 Powershift

ford-fiesta-ecoboost-100-pk-powershift

Om plezier te beleven in een Fiesta moet je niet direct naar zo’n vinnige ST grijpen, dat bewijst Ford met hun 100 pk sterke driecilinder turbo.

Er zijn weinig auto’s waarbij er tijdens het rijden spontaan een glimlach op ons gezicht komt, en tegen onze verwachtingen in hoorde deze kleine hatchback daar ook bij. Ook de gewone Fiesta kreeg immers wat van dat magisch stof over zich dat Ford ook gebruikte bij het ontwikkelen van de ST, en dat voel je. Wat eerst dus een gewone week met een driecilindertje leek te worden veranderde al vlug in iets veel beters bij het horen van de roffel in Ford’s parkeergarage aan de Brusselse rand.

Engine of the year

De herkenbare driecilinderroffel komt van Ford’s kleine en kersverse engine of the year, beschikbaar in 65, 80, 100 of 125 pk configuratie. Alhoewel onze 100-versie het met 80 paarden moet afleggen tegen zijn sterkere ST-broer moet hij qua beleving zeker niet onderdoen.

ford-fiesta-ecoboost-100-pk-powershift

Ook nieuw op de Fiesta is Fords nieuwe automaat met dubbele koppeling, door de marketingafdeling krachtig Powershift gedoopt. Vlot opschakelend kom je met deze automaat altijd vlug van je startplaats maar een sportieve inborst zit er echter niet in, zo durft hij wel eens te weigeren bij snelle acceleraties. Zelf de spreekwoordelijke touwtjes in handen nemen kan via de onhandig geplaatste knopjes aan de linkerkant van de pook want een flappy-paddle optie is er nergens terug te vinden in de catalogus. Met reden misschien, want dat is niet direct hetgene waar de meeste Fiesta eigenaars naar zullen zoeken.

De 999 cc grote motor weet al zijn 170 Nm koppelmomenten al vrij te geven rond 1.400 toeren per minuut wat hem – gekoppeld aan de automaat – ideaal maakt voor rustig stadsverkeer. Alle 100 paarden komen wel pas los rond de 6.000 toeren, maar hier hoef je geen bang voor te hebben. De acceleratie is steeds lineair, en zelfs in de hogere toerentallen klinkt de motor een pak beter dan je zou eerst zou verwachten.

ford-fiesta-ecoboost-100-pk-powershift

Eenmaal op snelheid laat de kleine rakker ook nog amper van zich horen, dus ergernissen of constant gebrom op de autostrade blijven gelukkig achterwege. Rol- en windgeluiden zijn dan weer wel merkbaar.

Top van zijn klasse

De Fiesta rijdt hard met een minimum aan koetswerkrol en een overvloed aan grip, toch wordt het nooit pijnlijk oncomfortabel. Het stuur voelt direct aan en boezemt vertrouwen in op een manier waar veel sportwagens nog iets van kunnen leren. We liegen dus helemaal niet als we zeggen dat de Fiesta een van de – zoniet de – best sturende wagens in zijn klasse is.

ford-fiesta-ecoboost-100-pk-powershift

Het blauwe ovaal geeft in zijn brochures 4,9 l/100 km mee, in praktijk was het echter vechten om toch onder de 5,7 liter te belanden. Met een luttele 114 gram aan CO2 per kilometer moet je je wel al minder zorgen gaan maken om vadertje staat.

Gebruiksvriendelijkheid ver te zoeken

Vanbinnen zien we het vertrouwde Ford interieur dat we al gewoon zijn van de Focus. Zacht aanvoelende plastic oppervlakken die snel van kwaliteit verminderen hoe verder je van het dashboard weggaat. In het midden nog steeds Ford’s veel te kleine, veel te verwarrende multimediasysteem.

ford-fiesta-ecoboost-100-pk-powershift

Het schermpje staat nog steeds veel te ver weg, is van erbarmelijke kwaliteit en de bediening laat ook veel te wensen over. De directionale knoppen bovenaan voelen belachelijk aan en het syteem van de knoppen onderaan het scherm die bediend moeten worden met de knoppen een halve meter daaronder, daar zijn we nog altijd geen fan van. Een betere ergonomie is onder andere terug te vinden bij Volkswagen’s Polo, al rijdt die dan weer niet zo leuk.

Conclusie

Een Fiesta 1.0 EcoBoost 100 heb je vanaf 17.850 euro op je oprit staan in de Trend uitvoering, een Clio GT 120 TCe met EDC-automaat is net iets beter uitgerust voor ongeveer dezelfde prijs maar rijdt wel pakken slechter. Een Fiesta zoals de onze in de Titanium uitvoering kost je 19.425 euro, en dat is het wel waard.

ford-fiesta-ecoboost-100-pk-powershift

Specificaties

Motor

1.0 EcoBoost 3cyl

Vermogen

100pk

Koppel

170 Nm

Overbrenging

6-bak automaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 022 kg

Topsnelheid

180 km/u

Prijs testwagen

€ 19 425.00

Prijs basismodel

€ 17 600.00

0 tot 100 km/u

10.80 sec

Gemiddeld testverbruik

5.70 L/100km

Min. kofferinhoud

295 L

Max. kofferinhoud

979 L

CO2-uitstoot

114 g/km

BIV

€ 79.00

Rijtaks

€ 138.00

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Rob 08:36
afbeelding van Rob

Het blijft een leuke auto. Een veel betere keus heb je in dit segment eigenlijk niet. De 1.0 Ecoboost lijkt me ook een bijzonder fijn blok. 100pk is ruim voldoende in een auto van dit formaat.
Vraag me alleen af hoe het blok zich houdt op de snelweg. Ik heb onlangs met een MiTo 2-cilinder gereden en die is op papier ook rap genoeg. Maar op de snelweg is het af en toe toch wat teleurstellend. Maar Ford heeft gelukkig ook nog 125pk versie ;-)

Wat ik inderdaad ook een groot minpunt vind is het interieur. Nu is Ford nooit echt sterk geweest in het bouwen van interieurs (hoewel, de eerste Focus was best geinig voor zijn tijd), maar dit is gewoon bedroevend. Het is één zooitje. Ik snap best dat Ford geen 13-in-een-dozijn interieur wil bouwen als Volkswagen, maar dit trekt op niks. Doen de Franse merken toch een heel stuk beter.....

Kevin 13:20
afbeelding van Kevin

Troost u, het interieur van Ford is alleen maar zo rommelig in de Fiesta en Focus. In de mondeo en S-max is het best wel praktisch en mooi. en wanneer de facelift van de Focus komt ziet het er wel allemaal super uit. Uiteraard wel mijn menig ;) en t'is gebaseerd op het zicht.

Tom U. 12:40
afbeelding van Tom U.

Mij stoort het dan weer niet, maar wij hebben de gewone ford radio met navigatie en niet de Sony versie ervan. Het zijn wel veel knopjes, maar veel moeite moest ik niet doen om te weten hetwelke voor wat diende. Dat gezegd zijnde, na de foto's van het interieur in de toekomstige facelift gezien te hebben is het wel een hele verbetering.

Betreffende 100pk op de autosnelweg: eens je boven de 3000 toeren zit gaat alles eigenlijk heel vlot. Rijdt je dus 120-130 zit je daar vaak tegen. Voor het verbruik had in de 100pk versie best nog een 6de versnelling gezeten naar mijn mening.

pija 17:20
afbeelding van pija

Mij stoort het ma-te-loos; snap gewoon niet waarom constructeurs - en dat geldt heus niet alleen voor ford - zo veel moeite doen om een simpele auto er aan de binnenzijde te laten uitzien als een vliegtuig.
En zeggen dat Ford eind jaren '90 ooit iets ontwierp als de 021C ...

swinnen 18:38
afbeelding van swinnen

Ik heb de powershift 1.0.Fantastische auto maar het verbruik ligt afschuwelijk hoog.Ik rij zeker niet niet sportief en heb nu ' n 5500km.mijn gemiddelt verbruik is nu 8,3l.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws