Rijtest: Citroën DS5 BlueHDi 180

citroen-ds5-bluehdi-180-rijtest

In 2011 introduceerde Citroën de DS5. Diens looks werden warm onthaald, het rijgedrag werd iets minder bejubeld. Daar past Citroën nu een mouw aan, tegelijk introduceert het ook een nieuwe diesel en verbeterde versnellingsbak.

Na de DS3 en DS4 zag ook de DS5 het levenslicht als derde luxemodel van het Franse automerk. Met een aparte vormgeving kan de DS5 heel wat klanten bekoren. Die looks hebben het van een gestrekte wigvorm, gecombineerd met een accentuerende chrome strip die vertrekt aan de voorste lichtblokken en eindigt bij de voorruit. De eerdere testwagens waren wit, waarbij de strip iets meer opviel dan bij dit neutralere grijze exemplaar.

Sanitaire brandstof

Maar daar veranderde natuurlijk niets aan. Wat wel nieuw is, is de BlueHDi met 180 pk. Zoals de naam het al zegt profiteert Citroën van het AdBlue additief - dat voor een groot deel uit ureumzuur bestaat, een stof die ook in je urine zit - om de verbranding van NOx te verbeteren en ook de CO2-uitstoot te verlagen. Zo komt deze motorisatie uit op 118 g/km.

citroen-ds5-bluehdi-180-rijtest

De benaming verklapt nog wat extra over de motor, namelijk het vermogen. Met 180 pk is deze DS5 de krachtigste diesel in het aanbod. Na plaatsing van een nieuwe turbocompressor met variabele geometrie met een hogere turbodruk en een grotere compressie in de cilinder krijgt Citroën 30 pk extra uit de 2.0 HDi. Citroën opteert niet langer voor de dikkere 3.0 V6 motoren, zoals het in de C5 wel nog doet. Deze BlueHDi bekoort door zijn vlotte karakter. Toch ontkent hij zijn Franse roots niet door plots snoeihard uit de hoek te komen, nee, hij blijft sereen het vermogen doorgeven aan de voorwielen.

Het verbruik van de BlueHDi 180 ligt op 6 l/100 km. Dat vonden we tijdens onze testweek best meevallen, al moet gezegd dat er overwegend snelwegkilometers werden afgemalen.

japanse inslag

Een andere nieuwigheidis de automaat. Citroën doet beroep op de Japanse constructeur Aisin voor de automaat met zes trappen die ze in de DS5 monteren. Door het gebruik van nieuwe materialen wordt de frictie verminderd. Tegelijk wordt er zeven kilogram gewicht bespaard. De automaat past bij deze DS5 als mayonaise bij de frieten. Hij reageert alert en zacht, net als je bij een Citroën gewoon bent.

citroen-ds5-bluehdi-180-rijtest

en dat is drie

Een derde nieuwigheid waarvoor deze test interessant uit de hoek komt, is de aangepaste ophanging. Die kwam er nadat de reacties bij de lancering minder positief waren dan verwacht. Daarmee verdient Citroën een pluim, want het is niet niks om het ontwerp aan te passen op vraag van het publiek. De nieuwe ophanging en eveneens nieuwe vering zorgen voor een Frans comfort waarbij je niet het gevoel krijgt dat de sportiviteit van een Duitser nageaapt wordt. De DS5 krijgt hier iets meer een eigen karakter en vindt een betere balans tussen sportiviteit en rijcomfort.

citroen-ds5-bluehdi-180-rijtest

conclusie

Drie nieuwigheden zorgen ervoor dat de Citroën DS5 in de topversie een stuk eigenwijzer uit de hoek komt. Daardoor is hij misschien wel een mooier alternatief voor de Duitse concurrentie dan voorheen.

citroen-ds5-bluehdi-180-rijtest

Specificaties

Motor

2.0 HDi, turbodiesel, vier-in-lijn

Vermogen

180pk

Koppel

400 Nm

Overbrenging

automaat, 6 versnellingen

Gewicht

1 515 kg

Topsnelheid

220 km/u

Prijs testwagen

€ 43 105.00

Prijs basismodel

€ 37 185.00

0 tot 100 km/u

9.20 sec

Gemiddeld testverbruik

6.00 L/100km

Min. kofferinhoud

465 L

Max. kofferinhoud

1 288 L

CO2-uitstoot

118 g/km

BIV

€ 90.10

Rijtaks

€ 401.41

Auteur: Sven
Reacties: 5 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Rob 12:51
afbeelding van Rob

De DS3 vind ik ontzettend gaaf, de DS4 kan er ook zeker mee door, maar de DS5......
Dat gaat mij toch iets te ver.... Het is één groot rommeltje deze wagen.

Lucienne Macrander 21:06
afbeelding van Lucienne Macrander

Vertel.

eddy van der straeten 19:27
afbeelding van eddy van der straeten

Ik rij nu 5 maanden met deze ds5 180 pk en ik ben er heel blij mee
De vering is veel beter geworden en de moter veel vinniger is zeer aangenaam op de autosnelweg ,hoop er nog veel km met deze mooie wagen te rijden (ook een prachtig interieur met rode leder zetels

P.Nis 13:51
afbeelding van P.Nis

Mag je dat nog een Citroën DS5 noemen?
Ik dacht dat het nu een zelfstandig merk geworden is?

Sven 18:15
afbeelding van Sven

Dat klopt, tegenwoordig is het "DS 5", maar de test dateert van een tijdje terug, toen het nog "Citroën DS5" was.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws