Rijtest + video: Volkswagen Golf GTI TCR (2019)

Rijtest Volkswagen Golf GTI TCR 2019

Het einde is nabij voor de zevende generatie Golf GTI. Volkswagen voorziet een passend afscheid met deze 290 pk sterke GTI TCR. Meer letters, meer vreugd?

Dat Volkswagen zich niet heeft ingehouden bij het creëren van snelle versies van de huidige generatie Golf. Uiteraard was er de Golf GTI. Er was echter ook de Golf GTD op dieselkracht, de GTE met elektrohulp, de GTI Performance, de Golf R, de GTI Clubsport en de GTI Clubsport S. De huidige saga afsluiten doet Volkswagen met de GTI TCR.


Check hier onze video!

Touring Car Championship

TCR, dat is Duits - nu ja - voor "Touring Car Championship. Een relatief nieuwe discipline onder de FIA-vlag dat op korte tijd serieus aan populariteit heeft gewonnen en tegenwoordig onder de World Touring Car Cup valt. Een raceserie waaraan ongeveer iedereen met een hothatch in de cataloog deelneemt. Van Hyundai met de i30 N tot Audi met de RS 3.

Rijtest Volkswagen Golf GTI TCR 2019

Volkswagen tekent ook in dat kampioenschap present met een omgebouwde Golf GTI. Het is evenwel wat gek om je laatste der huidige Golf GTI-Mohikanen te vernoemen naar een raceserie. Nu goed, eerlijk is eerlijk, hier mocht gerust eender welke afkorting op geplakt worden. Het zijn namelijk de specificaties die tellen. En specificaties heeft deze Golf GTI TCR te over.

Schappenproduct

Of we daarmee bedoelen dat deze GTI TCR een complete stijlbreuk is van het GTI-receptuur? Absoluut niet. De GTI TCR is het conglomeraat van de huidige snelle Golfjes. Met een snuifje R, een kwak GTI en een toef Clubsport. Een samensmelting van een hoop onderdelen die Volkswagen op het rek heeft liggen. Zonder daarmee denigrerend over te willen komen.

Rijtest Volkswagen Golf GTI TCR 2019

Te beginnen met de motor. Moeten we de overbekende 2-liter viercilinder turbobenzine nog voorstellen? In deze TCR is het blok goed voor 290 pk en 380 Nm koppel. Ruwweg het systeemvermogen van een Golf R dus. Waar die R(akker) echter vierwielaandrijving heeft, moet deze GTI TCR het rooien met voorwielaandrijving. Geen vrees! Het sperdifferentieel van de GTI Performance/ Clubsport tekent present. Net zoals twee extra radiatoren voor de koeling... die dan weer los van de Golf R komen. Een versmelting van alle snelle Golfjes, we zeiden het al.

Multitool

De link naar het TCR-kampioenschap legt VW het hardst binnenin. De GTI TCR doet het namelijk exclusief met een DSG-automaat met dubbele koppeling en 7 trappen. Zelf roeren in de versnellingspot? Dikke pech! De schakellepels achter het stuur bedienen, dat mag je nog net. Want ook in de racerij ben je sneller met een "automatische" versnellingsbak.

Rijtest Volkswagen Golf GTI TCR 2019

Of je daardoor het gevoel krijgt in een racewagen te zitten? Niet echt. Daarvoor voelen die trekknuppels achter het stuur net wat te plastiekerig aan. En een 9.2 duim groot infotainmentscherm, dat hebben ze ook niet in de raceversie. Laat dat echter geen minpunt zijn, want de magie van elke Golf GTI is dat het een multi-inzetbare hatchback blijft. Een praktische gezinswagen met de nodige wilde haren.

Fluwelen sokken

Geen gebrek aan een wild kantje trouwens, deze GTI TCR. Want met 290 pk uit die viercilinder wordt de vooras niet gespaard. De trekkracht van het motorblok is na het opspelen van de turbo - bijna monotoon - eindeloos en de grip van de voortrein is absurd op hogere snelheden. Enkel uit de startblokken en bij bochtensecties met lagere snelheden moet je met fluwelen sokken het gaspedaal bedienen. Want in no-time zet je gasinput om in bandenrook of venijnig onderstuur

Rijtest Volkswagen Golf GTI TCR 2019

Deze GTI TCR voelt dan ook aan als een Golf R met voorwielaandrijving. Op snelheid gaat het allemaal zeer bedeesd, op lage snelheden mis je evenwel die extra toef grip van de achteras. Al doet de DSG-automaat zijn best om alles beheersbaar te houden. Hoe dan ook is het vakmanschap om duimen en vingers af te likken. Want deze GTI TCR voelt zo strak als een racewagen aan zonder al te veel in te boeten aan comfort als je er om vraagt. De meest polyvalente voorwielaangedreven hothatch van het moment, deze GTI TCR.

Geen budget Golf R

Voor die polyvalentie moet je wel diepe zakken hebben. Want Volkswagen vraagt minstens 39.990 euro voor deze TCR. Net geen 40K voor een auto die eigenlijk dit najaar nog op pensioen gaat. Zonder opties trouwens! Want ben je even afwezig in de optielijst en vink je zaken aan zoals een navigatie op een 9.2-duims scherm, een automatisch airco en parkeersensoren (geen overbodige luxe-items), dan stijgt de prijs vlot richting de 51.000 euro.

Rijtest Volkswagen Golf GTI TCR 2019

Geld dat we eerder stuk zouden slaan op de Golf R. Een auto die in de basis amper 1.400 euro duurder is dan de GTI TCR en nog geen 3.000 euro duurder voor de dag komt als stationwagen. Die Golf R Variant heeft meer Duitse paarden, vierwielaandrijving én een grotere koffer. Kijk, klinkt aanlokkelijk, niet?

Conclusie

Een uitermate capabele hothatch, met de prijs van een uitermate capabele sportwagen. Deze GTI TCR is er dan ook eentje voor exorbitante VW-fans die naast een Clubsport of Clubsport S hebben gegrepen en nu op zoek zijn zijn naar de meest pure GTI-beleving. Deze TCR legt de lat alvast hoog voor de volgende generatie GTI.

Rijtest Volkswagen Golf GTI TCR 2019

Specificaties

Motor

2.0 turbobenzine, vier-in-lijn

Vermogen

290pk

Koppel

380 Nm

Overbrenging

7-trapsautomaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 310 kg

Topsnelheid

260 km/u

0 tot 100 km/u

5.60 sec

CO2-uitstoot

151 g/km

Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Ing Marc Mcp Coosemans 17:53
afbeelding van Ing Marc Mcp Coosemans

Ik heb van 82 tot 85 met een 'zwarte' VW Golf GTI, 114 Din PK, 1800CC gereden !

Marc.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws