Rij-impressie + video: Mercedes A 250 e (2019)

Mercedes A 250 e plug-in hybride rijtest review A-Klasse Hybrid

Mercedes beseft het maar al te goed, wil het de komende jaren leasingklanten over de streep trekken, dan zal het haar modellen aan de stekker moeten helpen. Van A tot S. De A-Klasse plug-in, die gaat door het leven als A 250 e.

Een volledig elektrische hatchback is niet nieuw. Denk maar aan de Renault Zoe, Nissan Leaf en elektrische smart. Een plug-inhybride? Dat was tot voor kort een potige sedan, stationwagen of SUV. Daar komt nu stilaan verandering in. Want volgend jaar zal je een rits compacte auto's als plug-in kunnen bestellen. Mercedes werpt haar A-Klasse in dat nieuwe segment.


CHECK ONZE VIDEO


Leasingfavorietje

Die A-Klasse is momenteel één van de leasingfavorietjes van België. Samen met broeders CLA, CLA Shooting Brake, A Sedan, B-Klasse en GLB is het gamma van de kleine Mercedes dan ook omvangrijk. Niet gek als je weet dat Mercedes een groot deel van de omzet draait op de kap van haar "instapmodellen".

Mercedes A 250 e plug-in hybride rijtest review A-Klasse Hybrid

Nu goed, dat is natuurlijk geen nieuwe kennis, want ook de vorige generatie A ging vlot over de toog. Hoe verschilt deze plug-in met zijn reguliere broeders? Wel, visueel alvast minimaal. Want buiten de type-aanduiding op de bips en de dubbele tankklep doet Mercedes geen moeite om het stekkerverhaal in de spotlight te zetten. Geen blauwe accenten rondom dus, of eigenaardige velgen. Je wilt een plug-in met AMG-pakket? Geen enkel probleem!

218 pk

Natuurlijk zijn er wel een hoop technische wijzigingen. Zoals de aandrijflijn, uiteraard. Die teert op de 160 pk sterke 1.3-liter turbobenzine van het merk en lepelt een 100 pk sterke elektromotor tussen die benzine en de 8-trapsautomaat. Systeemvermogen? 218 pk en 450 Nm koppel. Daarmee is deze A 250 e fluks genoeg om de honderd aan te tikken in 6,6 seconden.

Mercedes A 250 e plug-in hybride rijtest review A-Klasse Hybrid

Veel belangrijker is echter de accu in de koffer, die meet maar liefst 15,6 kWh en is daarmee groter dan de batterij in de E-Klasse plug-in. Het gevolg is dat je met de elektromotor echt wel 60 kilometer kan halen. Fors voor een plug-inhybride. Waardoor sommige klanten wel eens bitter weinig beroep zullen moeten doen op de verbrandingsmotor. Een EV zonder de range anxiety zou je bijna kunnen zeggen.

visitekaartje

Dat merk je ook tijdens het rijden. Want door de forse accu moet je al moeite doen om de benzinemotor bij in het spel te betrekken. Dat gebeurt trouwens zo feilloos dat je het mogelijks niet eens door hebt. Kortom, de aandrijflijn is een visitekaartje van hoe sterk een plug-inhybride voor de dag kan komen.

Mercedes A 250 e plug-in hybride rijtest review A-Klasse Hybrid

Al heeft dat ook te maken met de proporties van deze A 250 e. Je merkt duidelijk dat de motor niet continu twee ton aan SUV in beweging moet brengen. Vergis je echter niet, deze plug-in weegt zo'n 150 kilogram meer dan een A 200 benzine. Kilo's die je voelt op de limiet... maar bij dagdagelijkse ritten hoogstwaarschijnlijk goed worden weggemoffeld.

All the A's!

We zeggen "hoogstwaarschijnlijk", omdat onze korte ontdekking van de A-Klasse plug-in te, euhm, kort was om een finaal oordeel te vellen. Daarvoor zullen we deze rakker nog wel eens uitgebreid onder de loep nemen. wees daar maar zeker van. Wat we verder nog kunnen vertellen over onze eerste kijk? De kofferhandicap. De koffer verliest namelijk 60 liter aan stouwruimte tegenover een A zonder stekker. Zeul je dan ook nog altijd die stekkers mee, dan verlies je vlot wat ruimte.

Mercedes A 250 e plug-in hybride rijtest review A-Klasse Hybrid

Een oplossing voorziet Mercedes evenwel door deze aandrijving ook naar de CLA Shooting Brake te brengen. Net zoals naar de A Berline, CLA en B-Klasse trouwens. Je kan jezelf natuurlijk ook de vraag stellen hoe vaak klanten de koffer van hun A helemaal vol moeten douwen.

Hoeveel?

Grootste vraagteken op dit moment is de vraagprijs. Want die heeft Mercedes nog niet berekend. Doen we zelf de berekening, dan schatten we dat deze A 250 e een basisprijs van zo'n 36.000 euro zal krijgen. Al is een getal richting de 40.000 euro ook best mogelijk. Onnoemelijk veel geld voor een compacte C-segmenter. Maar vergeet niet dat deze auto's profiteren van de leasingmarkt met lage TCO's, hoge aftrekbaarheid, verwaarloosbare VAA en sterke restwaarde. Om je een idee te geven; deze A 250 e legt een CO2-cijfer van 33 g/km voor. Uitermate interessant in leaseland.

Mercedes A 250 e plug-in hybride rijtest review A-Klasse Hybrid

Concurrentie? Die is relatief beperkt. Natuurlijk heb je voor de prijs van een wat uitgeruste A 250 e ongetwijfeld ook een Mitsubishi Outlander PHEV maar laten we het houden op rechtstreekse concurrenten. Dan lijken we bij Kia uit te komen die ook van haar Ceed een plug-in voorziet. Met een kleinere batterij (8,9 kWh) maar zonder twijfel ook een kleiner prijskaartje.

conclusie

Deze A 250 e is een bal recht in het doel voor de leasingmarkt. Met een lage CO2-uitstoot, forse accu en belangrijke ster in de grille. Zijn hoogstwaarschijnlijke hoge prijs maakt echter dat de particulier uit de boot valt. Hoe dan ook is dit een valabel ecologisch alternatief voor wie de overstap naar een volboed EV niet kan/ durft maken.

Mercedes A 250 e plug-in hybride rijtest review A-Klasse Hybrid

Specificaties

Motor

1.3 turbobenzine + elektromotor

Vermogen

218pk

Koppel

450 Nm

Overbrenging

8-trapsautomaat

Aandrijving

voorwiel

Topsnelheid

245 km/u

0 tot 100 km/u

6.60 sec

CO2-uitstoot

33 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Zaag 14:39
afbeelding van Zaag

A tot S ? ahum : A tot V.

Zaag 14:40
afbeelding van Zaag

Ah nee, wacht A tot X :)

Yvesw 15:04
afbeelding van Yvesw

Mercedes heeft liever dat we de X-Klasse collectief vergeten. ;-)

Uw reactie