Rijtest: Nissan Cube 1.6 CVT

Nissan Cube 1.6 CVT 2010

In Tokyo gelden andere autowetten. Logisch, in een stad met meer inwoners dan in “heel” België en een bevolkingsdichtheid van 5.920 inw./km² (341,1/km² Bel. en 397,7/km² Ned.).  Wagens die meer dan 4 meter lang zijn moeten er verplicht hun eigen parkeerplaats hebben, en mogen zich dus niet op openbare parkeerplaatsen bevinden. Dat heeft er toe geleid dat Japanse merken enorm gaan investeren zijn in compacte MPV’s. Honderden Japanse monovolume'tjes zijn sinds de jaren 80 ontstaan door het plaatsgebrek.

De MPV-markt is dus ook gigantisch in Japan en productdifferentiatie is dan ook nodig. Geloof het of niet, maar deze vierkante monovolume is gericht naar een jong/modern publiek. En dat al sinds 1998. De recent gelanceerde Europese Cube is dan ook reeds de derde van zijn soort. Pas na 12 jaar  vinden de bonzen bij Nissan de Cube dus interessant genoeg voor onze markt. Of de Europeanen er klaar voor zijn, dat is maar af te wachten.

Rijtest Nissan Cube 1.6 CVT

De vormgeving is alvast even wennen, maar wanneer je over het hele kubus-gedeelte bent, is de Cube eigenlijk nog niet zo lelijk. Opvallend is hij wel, nog nooit heeft een testwagen zo veel hoofden laten draaien. Zelfs tijdens ons bezoek aan de 24u van Francorchamps, waar de Posches en Ferrari’s talrijk aanwezig waren, kreeg deze Nissan het meeste aandacht. Of dat nu een goede zaak is laten we in het midden, want de meningen over het uiterlijk waren verdeeld. Waar we op de redactie wel overeen kwamen, is dat de Cube een aangenaam originele verschijning is, in het ietwat saaie Belgische wagenpark.

Rijtest Nissan Cube 1.6 CVT

Het grote voordeel van zijn kubusvorm moeten we binnenin vinden. De Cube is een verrassend ruime auto voor een wagen van 3,98 meter. De achterbank is volledig verstelbaar, je kan dus veel beenruimte creëren door wat bagageruimte in te leveren. Die bagageruimte kan je tot respectabele 1.563 liter vergroten. Alleen jammer dat de achterklep verkeerd scharniert. Zo’n achterklep leidt snel tot frustratie in krappe parkeerplaatsen. Verder is het interieur goed afgewerkt met kwalitatieve materialen. De zetels zijn zacht en geven amper steun. Je zit als het ware “op de bok”, met de rechte voorruit heb je ook nog eens het gevoel dat je in een kleine bestelwagen zit. Ons exemplaar was uitgerust met een enorm panoramisch dak. Spijtig dat het dak niet open gaat, maar het draagt wel bij aan het ruimtelijk gevoel van de Cube. Alles is ergonomisch top in deze top spec Nissan, maar folietjes zoals de eigenaardige "mat" op het dashboard en de “carbon” afwerking kan je beter niet aanvinken. 

Rijtest Nissan Cube 1.6 CVT

Onder de kap van onze kubus zit een 1.6 benzine die 110 pk en 153 Nm voortbrengt. Die is verkrijgbaar met een manuele 5-bak en een CVT-automaat. Met een sprint naar 100 km/u in 11,3 kom je niets te kort. Wij reden met de automaat, die doet 1,1 seconde langer naar de 100. De CVT valt in de stad heerlijk rustig de rijden, maar op de autosnelweg moet hij vervelend veel toeren maken om vooruit te geraken. Het verbruik met automaat en aerodynamische tekortkomingen viel dan ook wat tegen. Bij de opgegeven 7,0 l/100km mag je dan ook in de praktijk een litertje extra rekenen. Wil je een zuinige Cube, dan kan je voor de 1.5 diesel kiezen. De 110 pk sterke diesel is vlot genoeg en zou met amper 5,2 l/100km genoegen moeten nemen.

Rijtest Nissan Cube 1.6 CVT

Stadsauto’s zijn niet van de comfortabelste. Hun kleine wielbasis laat dat meestal gewoon niet toe. De Cube is echter verrassend comfortabel. Zelfs bij lange ritten aan 120 km/u is het makkelijk uit te houden. Behalve wat windgeruis, heb je niet het gevoel in een kleine kubus te zitten. Ook bochten neemt hij beter dan verwacht. Door de vlakke zetels lig je al lang van je stoel voor de Nissan grip verliest. Wat bijdraagt aan het comfort, is dat de 1.6 volledig naar de achtergrond verdwijnt bij een constante snelheid (in tegenstelling dus tot accelereren).

Rijtest Nissan Cube 1.6 CVT

In België is er nog geen verzadigde compacte MPV-markt en is er dus ook nog geen reden om zo radicaal te differentiëren. We kunnen de koper dan ook geen ongelijk geven om naar de homogenere Nissan Note te stappen. Die biedt immers bijna alles wat de Cube te bieden heeft. Het zal bij gevolg op smaak aankomen, want prijstechnisch verschillen ze niet veel. Wij vinden de Cube in ieder geval een verfrissende verschijning met een paar sterke kwaliteiten. Toch een beetje jammer dus  als we hem niet veel gaan tegenkomen.

Tekst: Wim Verboomen
Foto's: Joeri Mertens
Dank aan Nissan Belgium

Specificaties

Motor

1.6 16V, vier-in-lijn

Vermogen

110pk

Koppel

153 Nm

Overbrenging

automaat, CVT-bak

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 150 kg

Topsnelheid

170 km/u

Prijs testwagen

€ 20 500.00

Prijs basismodel

€ 17 400.00

0 tot 100 km/u

12.40 sec

Gemiddeld testverbruik

8.10 L/100km

Min. kofferinhoud

255 L

Max. kofferinhoud

1 563 L

Auteur: Wim
Reacties: 12 reacties

Tags

mpv

Laatst gepubliceerd

Reacties (12)

Plaats een reactie
Karel 15:52
afbeelding van Karel

tja, je moet hier toch echt voor zijn :)

BDM 16:45
afbeelding van BDM

Ik zal dat type auto's altijd lelijk blijven vinden... :)

Interessante intro van het artikel (weer iets bijgeleerd!), en de info-tabel onderaan is ook handig.

Olivier 17:27
afbeelding van Olivier

zo zou kots er uitzien als het vierkant was

Sven 17:29
afbeelding van Sven

mooi is ie niet, maar hij heeft wel iets. Interieur vond ik erg rustgevend, zal waarschijnlijk door het mega-dak met rijstpapierlook komen

Bert 18:43
afbeelding van Bert

Ik vind de achterdeur juist wel correct opengaan, nl aan de kant van het voetpad.
Bij een RAV4 gaat de deur pas verkeerd open zodat die steeds in de weg zit bij inladen vanaf het voetpad.

Wim 18:49
afbeelding van Wim

@Bert: klop, alleen had ik tijdens de test af en toe een andere klep gewenst, de ingang was soms heel smal (bij parkeren tussen 2 auto's)

Niels 19:11
afbeelding van Niels

De voorgaande (2e) variant van de Cube vond ik persoonlijk fraaier getekend; die is wat oorspronkelijker, puurder, meer minimalistisch en vierkant. Bij de concept versie van die auto, de Nissan Denki Cube (wat natuurlijk vooral een aangepast pre-productie model was) komt het ontwerp nog beter uit de verf. Die auto is nog een stukje consistenter in zijn vormgeving, met unieke surfacing en detaillering, dan de uiteindelijke productie variant.
De Denki Cube:
http://www.netcarshow.com/nissan/2008-denki_cube_concept/
en de productie versie daarvan:
http://www.netcarshow.com/nissan/2003-cube/

Deze 3e generatie Cube heeft een hoop potentie, al is de onderste helft van de deelnaden van de achterdeur vrij chaotisch geworden en is de "onderbeet" voorbumper niet erg geslaagd. Waarschijnlijk is de onderbeet ontstaan door de alsmaar strenger wordende crash energie absorptie eisen. Jammer ook van de achteruitrij camera die er nogal lomp achterop geplakt is.

Wat overigens heel uniek te noemen is aan het ontwerp van de Cube is dat beide zijden anders zijn, een A-symmetrisch ontwerp. Echter, wat de auto helemaal uniek maakt is dat deze A-symmetrie ook per continent verschillend is; links gestuurde versies hebben een andere achterklep (en daardoor tevens ook andere achterdeuren) dan de rechts gestuurde exemplaren!

Verder is het interieur uit te rusten met unieke bekledingstoffen en kleuren, dat maakt de auto veel levendiger en frisser dan de zwart op zwart uitrusting van de door jullie gereden auto. Ook is er trouwens nog een opmerkelijk verschil tussen de continenten; US (voorbank, automaathandel aan stuur) en EU (twee losse voorstoelen, automaat of schakelpook op de vloer)

De consistentie tussen interieur en exterieur design is zeer groot. Dat echt een prestatie. Deze teams hebben uitzonderlijk goed samengewerkt. Let eens op hoe de romige, afgeronde styling overal in is doorgevoerd; de flow van het dashboard, de afronding van alle interieur en exterieur elementen (handgrepen, klokkenkast, luchtroosters) tot aan het glazen dak aan toe. Want dat is niet gewoon recht, maar heeft eenzelfde zachte knik als het dashboard.
http://photos.autoexpress.co.uk/images/front_picture_library_UK/dir_698/...

Wim 20:05
afbeelding van Wim

bedankt voor deze toelichting Niels! Even verduidelijken, het is deze Niels: https://autofans.be/content/special-autofans-interviewt-automotive-desig... :)

Nathan 22:34
afbeelding van Nathan

Prachtige toelichting Niels!
Eindelijk eens iemand die weet waarover hij het heeft :p.

Alex 13:02
afbeelding van Alex

is idd echt lelijk. maar ik moet niels wel gelijk geven dat het een bijzonder project is.

Niels 22:22
afbeelding van Niels

@ Wim & Nathan: Graag gedaan hoor. :-)
Ik vind het persoonlijk altijd prettig om van allerhande zaken wat verdieping tot mij te nemen en de achtergrond te kennen. Voor wat betreft "mijn" vakgebied vertel ik mensen graag over de background van het ontstaan. Wellicht is het niet de bedoeling dat ik de volgende link plaats in dit topic (dan bij voorbaat excuses) maar hij is misschien interessant, gezien jullie reactie: http://www.idealize.nl/2010/08/welke-voorwaarden-een-auto-prettig-doen-o...

Wim 20:33
afbeelding van Wim

geen probleem, ik hoor graag nog meer van je designpraatjes :) altijd welkom

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws