Rijtest: Jaguar XF-S 3.0d

Jaguar XF-S

Jaguar XF-S

Luxe, sportiviteit en raffinement samenbrengen in één enkel object. Dat moet de opdracht zijn geweest die de ingenieurs bij Jaguar kregen toen ze deze XF moesten creëren. Zijn krachtige lichaamstaal doet niet anders vermoeden dan dat je hier oog in oog staat met een echte klassebak. Voorzien van nieuwe motoren, is de XF nu helemaal klaar om zijn plaatsje aan de top van zijn segment te claimen.

Jaguar XF-S

Voor onze test gingen we op pad met de nieuwe 3.0D met achtervoegsel S. De “S” duidt op het feit dat je onder de motorkap over de zwaarste variant beschikt van Jaguars nieuwste dieselblok en dus kan rekenen op de kracht van 275 paarden en 600Nm aan koppel. We hebben hier te maken met een doorontwikkelde variant van de 2.7D die tot nu toe de enige diesel was voor de XF. Hoewel de cilinderinhoud is toegenomen claimt Jaguar toch een lager verbruik en CO2 vermindering van 10 %. Het opgegeven normverbruik bedraagt 6.8l per 100km. Dit cijfer is haalbaar, al moet je dan wel kunnen weerstaan aan de verleiding om het gaspedaal te veel te gaan beroeren. Rij je namelijk met een zware voet, dan zal je al gauw 10 liter diesel per 100km verstoken.

Jaguar XF-S

Fenomenaal koppel...
Wat voornamelijk zeer indrukwekkend is aan deze nieuwe motor is het koppel. Met slechts 25Nm minder dan de van een 5.0l grote V8 voorziene XF-R is het dan ook verre van verwonderlijk dat het blok nog maar de minste moeite heeft om het toch de bijna 1830 kg wegende Jag in 6.4 sec naar de 100 km/h te katapulteren om daarna zonder moeite door te racen naar de begrensde top van 250km/h. Dit koppel komt niet alleen van pas om snel op te trekken vanuit stilstand, ook om snelle hernemingen mogelijk te maken voldoet het rijkelijk. Inhaalmanoeuvres, de oprit aan de autostrade nemen en vlotjes invoegen in de verkeersstroom; niets is teveel gevraagd voor deze krachtpatser.

Jaguar XF-S

Overbodige Sportstand...
Al is het niet dat wat rijden met deze wagen zo fantastisch maakt. Je stapt niet in een XF-S om aan elk stoplicht te tonen dat je de snelste bent, maar om te genieten. Genieten van zijn perfect afstelbare elektrische stoelen en haarfijn klinkende Bower&Wilkinson-stereo met DAB digitale radio-ontvangst. Verder maken ook handigheidjes zoals het JaguarSense voor de bediening van de plafondverlichting en het dashboardkastje en het handige touchscreen navigatiesysteem het leven aan boord een pak aangenamer. Het onderstel weet de perfecte balans te vinden tussen comfort en sportiviteit. Al staan er dikke 20"-velgen onder deze kar, de rit is fluisterstil en uitermate comfortabel te noemen. Dit rijcomfort wordt niet in het minst ook gegarandeerd door de subliem werkende automaat. De Jaguar Sequential Shift 6-trapsautomaat schakelt zo soepel dat je bij moment niet eens voelt wanneer hij hij van een versnelling opschakelt. Gezien het potentieel van de motor is het niet onlogisch dat je over een Sportstand beschikt, maar deze mogelijkheid lijkt me in feite overbodig in deze wagen omdat je dan - mijns inziens - enkel meer kabaal krijgt voor prestaties die gevoelsmatig hetzelfde zijn als wanneer de versnellingsbak in "D" staat.

Jaguar XF-S

Fosforblauw...
Over smaken en kleuren valt wel meer dan eens te twisten. Toch ben ik er zeker van dat slechts weinigen niet zullen houden van de fosforblauwe interieurverlichting. `s Avonds is het schouwspel dan ook compleet. Ontsteek de Xenonkoplampen terwijl je de wagen nadert. Eens ingestapt heb je enkele nog maar oog voor de pulserende start/stop-knop op de middentunnel. druk hem in en de wagen komt tot leven. De JaguarDrive Selector rijst op en de ventilatiemonden draaien open. Selecteer "Drive" en begin te rijden.

Jaguar XF-S

Niemand is perfect...
Jammer is wel dat de ventilatiemonden achteraan niet meedoen aan de vertoning en dus gewoon vast blijven staan. Eveneens een kleine bemerking bij de touch and feel van de verschillende bedieningstoetsen op het dashboard. Hoewel dit in de Jaguar XF helemaal top is merk je toch een verschil op met pakweg een Mercedes E-klasse. Storend is de bult van het derde remlicht die het zicht naar achteren lichtjes belemmert en dus iets compacter had mogen zijn. Minder handig is ook dat de koffer een hoge laaddrempel en geen vlakke laadvloer heeft. Aangezien niets of niemand perfect is weerhouden deze eerder klein te noemen minpuntjes de XF-S er niet van de perfectie toch te benaderen.

Jaguar XF-S

Value for money...
Zoals je misschien al wel zou gedacht hebben, hangt er aan al dit moois een stevig prijskaartje vast. Zo betaal je voor een standaard XF-S €62.300. Wil je hem uitgerust zien zoals in de wagen uit onze test, dan ben je dik €70.000 kwijt. Voor deze prijs krijg je dan wel een full optionwagen die voorzien is van alle luxe die je je maar kan indenken. Gaande van Parkeerhulp-met-achteruitrijcamera over verwarmde én geventileerde stoelen tot een eenvoudig te bedienen touchscreen navigatiesysteem. Neen, in deze Jag zal je echt niets tekort komen. Ook de afwerking is van een zeer hoog niveau. Zo zijn het volledige dashboard en de deurpanelen bekleed met leder en is de dakhemel afgewerkt met alcantara. Alle dashboardpanelen sluiten zeer nauw op elkaar aan en tijdens het rijden hoor je geen piepje of kraakje.

Better than the rest?...
Als we even kijken naar de concurrentie van de XF-S kan je je afvragen welke wagens er door Jaguar dan wel voor ogen werden gehouden. Voor de hand liggend is de BMW 535d die qua prestaties op hetzelfde niveau ligt. Hij beschikt over 10pk meer dan de XF-S maar moet wel 20Nm toegeven op de Engelsman waardoor ze erg aan elkaar gewaagd zijn. Wat de prijs betreft betaal je voor de Beemer een €6.000 minder in basisuitvoering. Maar BMW kennende kan dit basisbedrag stevig oplopen wanneer je even de optielijsten induikt. Dus ook wat dat betreft zijn deze twee wel elkaars evenknie. Al vind ik wel dat je bij Jaguar iets meer exclusiviteit meekrijgt aangezien de 535d 'slechts' een 5-reeks is met een zware motor en je de XF enkel en alleen met topmotoren kan aanschaffen. Verder kan je misschien ook wagens als de Mercedes CLS en de nieuwe E-klasse 350CDI als concurrent bestempelen. Ook kan je misschien een Lexus GS450h overwegen, die dan misschien niet over een dieselmotor beschikt maar dankzij zijn Hybride-technologie wel danig in het vaarwater komt van sterke 6-cilinder dieselmotoren.

Jaguar XF-S

Conclusie...
De XF is met zijn nieuwe dieselmotor helemaal terug bij de pinken. Het oude blok had te weinig power en dat probleem is nu volledig van de baan. Rijden doet deze Jag als de beste door een perfect evenwicht te bieden tussen comfort en sportiviteit. Aan een dergelijke motor en zoveel luxe ben je nu eenmaal een hele hoop geld kwijt, maar daarmee is niet gezegd dat het niet goed besteed is aangezien je echt niets extra te wensen over hebt. De exclusiviteit en het prestige die je ervoor in de plaats krijgt, verantwoorden de aankoopprijs mijns inziens meer dan voldoende.

Tekst : Alexander De Nys
Foto's : Glenn Nuijens
Met dank aan Jaguar Belgium voor de testwagen

Laatst gepubliceerd

Reacties (18)

Plaats een reactie
Hannes 21:12
afbeelding van Hannes

Betere review dan jeremy clarksons XFR review gisteren. de velgen zijn niet naar mijn smaak, maar hey "it's a jag" :p

pieter 11:42
afbeelding van pieter

Knappe foto's. Jaguar is met haar nieuwe lijn meer dan alleen goed bezig!

190d 12:49
afbeelding van 190d

beestige foto's

karel 12:49
afbeelding van karel

I want one, liefst de R wel :)

Hans 15:47
afbeelding van Hans

Knappe foto's! Mss kunnen jullie eens een 'making of' posten?

pieter 15:53
afbeelding van pieter

Dat staat genoteerd Hans. Daar was al eens een idee rond, maar zal zeker worden uitgewerkt! thx

Ron 07:58
afbeelding van Ron

Prima review zoals het hoort en zoals deze XF is.
Ruilde mijn XF 2.7d in voor deze S...nog beter!
Deze nieuwe 2009 XF heeft een lijst van verbeteringen.
1)remmen van de 4.2SC 2)akoestisch gedempte voorruit 3)nog stillere motoren 4)anti-whiplash hoofsteunen 5)oliepijl vanuit infocenter 6)een strakker subframe (chassis) 5)betere zijspiegels 6)dynamic mode enz...

pieter 12:19
afbeelding van pieter

En het is die rust die deze Jaguar zo stijlvol maakt. Je bent sportief aan het rijden, dat zoiso, want wil het of niet, er zit wel een bende pk's onder je zetel. Maar de rust die er heerst in de wagen, en de zekerheid die hij uitstraalt zijn subliem.

Joost V. 11:40
afbeelding van Joost V.

de XF-S is echt een dikke verbetering tov de vorige 2.7D. past veel beter bij het karakter van de wagen, veel meer kracht. dieje 2.7 was gewoon te slap.

Prima review, maar ik vind 13:44
afbeelding van Prima review, maar ik vind

Prima review, maar ik vind dat de nieuwe Jags helaas allemaal op een ford focus zijn beginnen lijken. En een diesel in een jags is al helemaal not done naar mijn smaak - ik heb er overlaatst een horen voorbij rijden en het klonk echt als een traktor... Als je geld hebt om het prestige van een jag te kopen, heb je ook geld voor benzine lijkt me.

Daarentegen kan ik me wel inbeelden dat 600Nm koppel HEEL erg fijn rijdt :) Alleen lijkt het geluid me nog net iets te vreselijk om over te kunnen stappen op diesel...

pieter 15:58
afbeelding van pieter

Voor het geluid koop je een XK of de R variant van de XF. Een XF 3.0 diesel is gemaakt voor de businessman met smaak die anders voor de vijf reeks had geopteerd. Een rustige wagen met sportallures maar vooral een pak aan luxe. Zoals eerder gezegd. De akoestische voorruit op de XF S. Dat is niet om het geluid beter tot stand te laten komen. Neen, wel om rust te creëren. <br><br>Ik begrijp u redenering. Maar het is net deze wagen die daar verschil in brengt. Namelijk het ander aspect van Jaguar boven water brengen. Luxe en kalmte, iets dat de XJ ook voor ogen heeft. Wil je sport, wil je geluid, wil je hard. Dan kies je voor de XK, XKR, XFR.

Chrido 15:22
afbeelding van Chrido

Dit schaf je aan wanneer je autofanaat bent. Vergelijkingen alla Focus of Mondeo vind ik erover. Je kan het iets positiever inzien en er de Aston Martin look inzien. Een derlijke wagen straalt prestige uit en is wel iets anders dan de grijze muizen Audi, BMW en Mercedes.
Dit is exclusief en iets anders dan een BMW5 met een keuze in motoren, maar steeds dezelfde eenheidsworst.

Bob 16:18
afbeelding van Bob

Deze XF-S vergelijken met een Focus en Mondeo is even grote onzin dan vergelijken met een A4 of C-klasse. Hebt U in deze Jaguar XF-S, de afwerking en materialen van het interieur al eens aandachtig bekeken ? Met wat opties, een wagen van makkelijk 85.000 Euro.De wagen al eens s'avonds gezien met de prachtige binnenverlichting? Deze V6 even sounds good ! Even ernstig blijven a.u.b.

pieter 01:16
afbeelding van pieter

De vergelijking met een Mondeo vind ik ook grote onzin. Ik ben blij dat beide vooraf gaande (Bob en Chrido) mijn mening delen.

Anonieme gebruiker 11:12
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik heb me zopas een jaguar XF 3.0 diesel Portfolio S aangeschaft in een kleur die velen zal doen stijgeren (radiance red) maar ik vind dat er al teveel zwarte,grijze,witte,...wagens rondrijden. Het is een prachtige wagen ...een plezier om 'kalm' mee te rijden

Paul 15:09
afbeelding van Paul

Een fantastische auto de Jag 3.0 S maarrrr.... jammer dat ze nu al weer dit model uitbrengen
(september 2011) met een behoorlijke face-lift.
Als je in 2010 een nieuwe 3.0S gelocht hebt, zit je nu al weer met een verandert model, waardoor
de afschrijving die toch al groot is op de nieuwprijs nog groter wordt.
Verder een fantastische auto om mee te rijden

Anonieme gebruiker 10:04
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik overweeg om voor het eerst een Jag XF aan te schaffen. Ik ben vervent Alfa rijder, maar er is niets meer in het hogere segment. Ik voel voor het eerst weer grote opwinding, alsof ik een kleine jongen met dromen ben geworden, terwijl ik op autogebied veel heb meegemaakt me Alfa, Audi e.d. Ja, er zit een AM-aureool omheen, maar nu betaalbaar en toch eigen genoeg. Een kennis van mij heeft er een. Die heb ik nog nooit zo zien grinzen als met zijn zwarte XF. Als 007 stapt hij uit. En ach, de vergelijkers XF- Mondeo en dat soort herrie, dat moet u niet eens serieus willen nemen. Dat is als het vergelijk tussen Parijs en Broek op Lange Dijk......

Pieter A. 10:05
afbeelding van Pieter A.

@hierboven: Groot gelijk dat je aan XF denkt, ook voor mij een van de favoriete wagens die ik mocht testen. We testte inmiddels ook de nieuwe XF, de rijtest lees je via onderstaande URL
https://autofans.be/rijtest/rijtest-jaguar-xf-22-diesel-2011

Uw reactie