BobsleeTest: Nissan X-Trail Bobslee (inclusief Video)

Nissan X-trail bobslee 2016

Om de Nissan X-Trail met 7 zitplaatsen op een originele manier in de schijnwerpers te zetten liet Nissan een unieke zevenmans bobslee bouwen. En omdat ze bij Nissan nooit om een serieuze stunt verlegen zitten mochten we ze ook zelf naar beneden ‘bobben’.

We bevinden ons in het dorpje Igls ten zuiden van Innsbruck, Oostenrijk, wanneer de zalige Alpenstilte door een vaag gerommel in de verte onderbroken wordt. Terwijl het gerommel en gebulder steeds luider wordt, stijgt de spanning evenredig. Wanneer niet veel later een felrode snuit met Nissan-logo en opvallende LED-verlichting opduikt, staan we eventjes perplex. Maar voor we het goed en wel beseffen is het lange rode gevaarte terug aan het zicht onttrokken. It’s a Nissan, but not as we know it.

Wie met het idee van de X-Trail Bobslee naar voren gekomen is weten ze bij Nissan intussen ook niet meer. Maar van een constructeur die zonder veel verpinken zijn meest krachtige aandrijflijn onder de carrosserie van zijn kleinste cross-over propt (Juke R), mag je intussen alles verwachten. Van start tot finish nam ‘project X-Trail Bobsleigh’ maar liefst 14 maand in beslag.

Nissan X-trail bobslee 2016

Aan het hoofd van de aparte onderneming kwam Ian Richardson; een Brit met bakken ervaring in de bobsleewereld en tevens de juiste contacten (Richardson coachte onder andere ook het Belgische bobsleeteam Elfje Willemsen en Eva Willemarck). Samen met Diego Menardi, een Italiaanse bobsleebouwer en Darryl Scriven, Nissan’s Design Manager voor Europa, werd aan een bobslee gewerkt die niet alleen technisch capabel, maar ook onmiddellijk herkenbaar is als zijnde een Nissan - en dan nog het liefst een X-Trail afgeleide. Herkenbaar zijn de typische V-grille, de typische LED-dagrijverlichting, de badge en uiteraard fel Nissan-rood. De constructie bestaat net zoals een reguliere bob uit een combinatie van staal en glasvezel.

Nissan X-trail bobslee 2016

Om tot dit unieke gevaarte te komen werd een standaard bobslee verlengt en structureel verstevigd waar nodig. Het resultaat verschilt dan ook grondig van een standaardmodel. Specificaties? 4,2 m lang, 85 cm hoog, 310 kg zwaar (maximum 895 kg met bestuurder en passagiers) en een topsnelheid van maar liefst 105 km/h. Lang niet slecht voor Nissan zonder motor. Het cijfer dat nog het meest tot verbeelding spreekt is dat van de maximum G-krachten in de bochten. Daar waar een GT-R Nismo met veel moeite 1,5 G tot misschien 2 G trekt, trakteert de X-Trail Bobslee zijn inzittenden op maar liefst 4,5 (!) G. Voldoende om zelfs Nissan fabrieks- en Le Mans-piloot Jann Mardenborough, die voor deze unieke gelegenheid was overgevlogen, nog de nodige adrenaline te geven.

Nissan X-trail bobslee 2016

Voor wie met Innsbruck’s Olympiaworld bobsleepiste vertrouwd is weet dat er niet één maar twee startpunten zijn. Gezien het gewicht van de zevenzitter, welk toch bijna het dubbel is van een standaard vierzitter, vertrekt de unieke X-Trail Bobslee niet van het hoogste punt (Rennbobstart) maar van dat twee bochten lager (Gästebobstart). Krap is het in elk geval, laat staan comfortabel. Veel meer dan een touwtje langs weerszij de flanken om je aan vast te grijpen is er niet. Voor het verloop van onze run verwijzen we graag naar het volgende filmpje.

Reflecties van zo’n knotsgekke afdaling? Goed te doen in het begin, maar naar het einde toe toch flink intens. En dan hebben we het nog niet eens over de G krachten, maar vooral over pak slaag dat je krijgt. Het mag er op op video dan wel allemaal glad en vloeiende uitzien (mede dankzij onze stuurman Sean Olsson, een voormalig Brits en Olympisch medaillewinnaar), in de praktijk gaat het hard tegen hard, met vooral de finale links-rechts combinatie als sadomasochistisch hoogtepunt. Maar toegegeven, tegen zoveel bruut geweld, snelheid en G-krachten kan weinig of niets tegenop. Zelfs geen GT-R Nismo!

Nissan X-trail bobslee 2016

De X-Trail zevenzitter die je de showroom kunt terugvinden is uiteraard een pak minder spannend, maar daarom niet minder capabel en gelukkig een stuk comfortabeler. Voor een gedetailleerde test verwijs ik je graag door naar onze rijtest van afgelopen jaar. Want los van de twee extra (kinder)zitjes is er per slot van rekening weinig of niets gewijzigd tegenover de standaard vijfzitter. De derde zetelrij kost zo’n 800 euro extra en is verkrijgbaar op alle versies en motoren met als enige uitzondering het instapniveau ‘Visia’.

Auteur: Pieter Ameye
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws