Gametest: F1 2019 (2019)

F1 2019 game PS4 Xbox PC

Koningsklassen van de sportwereld verdienen hun eigen gelicentieerde game. Denk maar aan voetbal (FIFA 2019), basketbal (NBA 2K19) maar ook aan Formule 1. De koningsklasse van de racerij kent al decennia een gelijknamige racegame. Is Formule 1 2019 meer dan een jaarlijkse afspraak? We trekken ons digitaal racepak aan om het uit te zoeken!

Nog maar net bekomen van de steeninslag tegen ons TV-scherm dankzij DiRT Rally 2 duwt game-ontwikkelaar Codemasters ons al in de volgende bolide. Exit rallykanonnen, welkom F1-bolides. Of iets correcter... Formule 2-wagens. Hunk?

Welcome to F2 2019

Jawel, F1 2019 start je niet in een F1-wagen, wel in een F2-bolide. Een pienter idee van de ontwikkelaars. Want zo krijg je niet enkel de tijd om de knepen van het vak te leren via een subtiel verdoken tutorial, daarnaast krijgt de F2 eindelijk haar verdiende spotlight. Want ook daar wordt er al pittig onderling geraced. Via enkele hoogtepunten in het F2-seizoen (een 3-tal races) wordt de rode draad doorheen Formule 1 2019 gelegd: samen met je aartsrivaal uit die F2 groei je door naar een zitje in de koningsklasse van de racerij om 'm daarna het snot voor de ogen te rijden.

F1 2019 game PS4 Xbox PC

Inderdaad, je kruipt niet in de huid van Verstappen of Hamilton maar trekt met je eigen personage naar de F1. Het gevolg daarvan is natuurlijk dat eenmaal gearriveerd er een paar namen vanuit de echte wereld plaats moeten ruimen op de startgrid. Een perfecte kopie van het huidige raceseizoen is het daardoor niet. Al is dat ook meteen het grote voordeel van deze game. Want laat ons eerlijk zijn, Formule 1 is een beetje saai geworden om naar te kijken.

Minder tweaken, meer racen!

Gelukkig kunnen we dat niet zeggen van het "F1 om te spelen". Want F1 2019 speelt als een dijk van een game. Daarenboven is de serie al even afgestapt van racen om te racen. Er zit veel meer verpakt onder de schulp van deze F1. Dataloggers, testdagen om je auto af te stellen, interviews met media waarbij je antwoorden een effect hebben op je progressie en ontwikkelingskeuzes. Het éne luik is al wat vlotter uitgewerkt dan het andere (telkens dezelfde interviewer? Echt, Codemasters?) maar in het algemeen krijg je eenmaal aangekomen in het F1-luik van de game het gevoel dat je overladen wordt met keuzes, details en belangrijke beslissingen.

F1 2019 game PS4 Xbox PC

Gelukkig zorgen al die randactiviteiten er niet voor dat Codemasters de essentie van Formule 1 2019 is vergeten. Je weet wel, racen! Speelde je de voorgaande iteraties, dan voelt ook deze game bekend in de handen. De eindeloze grip van F1's wordt mooi gesimuleerd en over de limiet gaan wordt net zo hard afgestraft als in real life. De flank van een concurrent tikken en plots je voorwiel zien wegvliegen... dat zal je niet snel in andere racegames zien. F1-wagens zijn fragiel en Codemasters weet dit goed te coderen in F1 2019.

Mes tussen de tanden

Buiten continu de limiet opzoeken zal je doorheen de race ook nog je bandentemperatuur monitoren, DRS-zones uitbuiten en kleine tweaks doorvoeren aan de wagen (brandstofmengels etc). F1 racen is hard labeur. Extra onderstreept door de verdomde tegenstanders in dit spel. Die vertonen een mes-tussen-de-tanden-gedrag. Zo zullen ze vechten met je voor posities, waanzinnige inhaalmanoeuvres uithalen maar soms ook... zelf in het stof bijten. Het geeft een vorm van realisme aan deze game.

F1 2019 game PS4 Xbox PC

Word je daarenboven helemaal nostalgisch, dan schotelt F1 2019 je ook 22 klassieke F1-boldies voor. Meer nog, je kan de rivaliteit tussen Ayrton Senna en Alain Prost herbeleven in 4K! Alleen is die gamemode iets minder spannend dan Codemasters wil doen uitschijnen. Wij beleefden opvallend veel lol in de Formule 2. Al begrijpen we dat Codemasters dit moeilijk F2 2019 kon noemen.

Conclusie

Echt spannend om naar te kijken is de Formule 1 al even niet meer. Gelukkig is er nog de game om het seizoen actiever te beleven. Al moet je wel een tamelijke Formule 1-fan zijn om hier uren in te kunnen pompen. Simpelweg omdat het aanbod bolides nogal monotoon is. Games zoals Forza, Gran Turismo en zelfs DiRT Rally weten gevarieerder gerief voor te leggen. Van trage voorwielaangedreven koekendozen tot bochtenvretende racebolides. Met de toevoeging van Formule 2 wil Codemasters dit gemis evenwel wat opvangen. Maar eerlijk is eerlijk; een betere F1 game zal je niet vinden.

F1 2019 game PS4 Xbox PC

F1 2019 is nu beschikbaar voor PC, PS4 en Xbox One.
Review van F1 2019 op PS4 met een PS4 Controller

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie